RS_blog

... czyli po co mi architekt?

Na flamandzkiej wsi. Vincent van Duysen: BS Residence (#57)

Kolejna przebudowa. Z południa Europy jedziemy do krainy bliższej nam klimatem, do Belgii.
vdv_bs (1)

Od dawna planowałem pokazać Wam któryś z jego domów. Ale długo miałem problem z wyborem. Dłużej już chyba nie warto czekać… Poznajcie belgijskiego architekta i jedno z jego wybitnych dzieł. Vincent van Duysen i przebudowa starej farmy w Zwevegem. Co dziwne, nie będzie więcej zdjęć z zewnątrz. Minimalistycznie. Powyższe zdjęcie wyczerpuje temat – nie licząc wielkiego przeszklenia i kilku okien dachowych, nic się nie zmieniło. Za to w środku…

vdv_bs (5)

Cóż za orgia… samoograniczenia ;). To jedno zdjęcie także  wyjaśnia wszystkie zaproponowane rozwiązania.
Czystość  formy. Brak detalu. Oszczędność materiałowa. Szczerość użycia materiałów. Zróżnicowanie faktur.

Od początku:

Czystość formy. Wnętrze ze skośnym dachem bez widocznej konstrukcji, czyste płaszczyzny. Łączenia materiałów  na poziomach styków płaszczyzn

vdv_bs (4)vdv_bs (10)

Brak detalu. Niemal całkowite pozbycie się lub zminimalizowanie elementów zakłócających formę; uchwytów, opraw oświetleniowych, włączników (ktoś widział?) Obraz zapewne inwestor sam zawiesił :)

vdv_bs (2) vdv_bs (3)

Oszczędność materiałowa. Biel skośnych płaszczyzn. Cegła na ścianach szczytowych. Dębowe deski zabudów i ław. Kamień podłóg. Jednolity, tkany dywan.

vdv_bs (11)

Szczerość użycia materiałów z poszanowaniem lokalnych tradycji. Kalei – cegła oblepiona gliną – tradycja flamandzkiej architektury. Zabudowy z litych, szerokich dębowych desek  z klasycznymi zawiasami przegubowymi i klamkami. Tradycyjne drewniane i kamienne podłogi. Wyeksponowane żarówki. Współczesne duże przeszklenia w aluminiowych ramach.

vdv_bs (6)

Zróżnicowanie faktur. Przyjrzyjcie się uważnie z jaką klasą są zestawione poszczególne materiały. Jak perfekcyjnie użyto ich podziałów i faktur: gładkie materiały (tynk, kamień w zróżnicowanych formatach na podłodze czy nawet materiał kanap czy zasłon ) stykają się zawsze z materiałami o drobnym podziale lub bogatej fakturze. Nie ma  w tym przypadku.

vdv_bs (8)

vdv_bs (7)

vdv_bs (9)

Wszystkie te materiały oddzielnie wydają się zimne. Jednak takie ich zastosowanie biorąc pod uwagę lokalne flamandzkie tradycje wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Wiejski charakter został w pełni zachowany pomimo użycia współczesnych środków wyrazu. Mogę się założyć, że mieszkanie w tym domu należy do przyjemności…

To dom jak najbardziej rodzinny. Przeznaczony dla pary z dwójką dzieci.

vvd_bs_rzut

1. wejście, 2. salon, 3. jadalnia, 4. kuchnia

vvd_bs_rzut2

5. sypialnia rodziców, 6. łazienka, 7. pokoje dzieci, 8. łazienki

 

Zachęcam do obejrzenia publikacji, w której znajdziecie nieco więcej fotografii , w tym basenu w kolejnej zaadaptowanej części.

zdjęcia:
Juan Rodriguez

6 Comments

  1. Zdjęcie nr 7 od góry, z ogromnym przeszkleniem – przypuszczam, że tego typu nadwieszenie wspornikowe zostało zrealizowane kosztem wymiany oryginalnej więźby dachowej na jakieś stalowe, kratownicowe cudo? :) Szkoda, że nie ma przekroju. Pozdrawiam

  2. Świetnie przedstawia definicję minimalizmu

  3. Kasia Dmowska-Ozdowska

    22 czerwca 2016 at 12:29

    Pięknie zrobiona przebudowa :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 RS_blog

Theme by Anders NorenUp ↑