RS_blog

... czyli po co mi architekt?

Intro- i ekstrawertyczny. Govaert & Vanhoutte: House Graafjansdijk. (#48)

Połamać język sobie można czytając taki tytuł. No chyba, że ktoś jest Belgiem, albo przynajmniej zna ich język…

Cóż oznacza te tajemnicze słowo: Graafjansdijk? To nazwa historyczna. Otóż dom wziął swoją nazwę od wybudowanego w IX wieku kanału (czy też grobli) chroniącego tereny Belgii i Francji przed falami sztormowymi.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_17

Autorami projektu są belgijscy architekci  Damiaan Vanhoutte i Benny Govaert prowadzący swoje studio w Brugii. Zostali poproszeni o zaprojektowanie domu  na  wąskiej działce w kształcie klina pomiędzy drogą, będącą śladem wspomnianego historycznego kanału i niewielkim kanałem po drugiej stronie. Dom miał zapewniać widok w obu kierunkach oraz zapewnić prywatność od strony drogi. Co tam, u architektów cuda  prawie od ręki…

Budynek wypełnił niemal całą działkę. Pierwszą, dość przewrotną, decyzją projektową było umieszczenie na parterze wszystkich… sypialni. To dlatego cały prawie parter jest otoczony ścianami bez okien obłożonymi drewnem. I to jakim drewnem! Mam wrażenie, że w Polsce każdy chciałby mieć drewno o właściwościach… plastiku. A tutaj drewno to drewno, zwietrzałe, bez make-up’u! Właśnie idealne, bo do ideału mu tak daleko.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_0

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_1

No tak, ale gdzie są okna? Spójrzcie na rzut działki.

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_1_1000

Czarna plama to obrys budynku, linia kreska-kropka to obrys działki. Od strony kanału architekci wygospodarowali niewielką część działki na ogród i to właśnie na niego otwierają się wszystkie sypialnie.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_2

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_16

Tak to wygląda na rzucie parteru:

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_3_1000

 

Na samym krańcu działki mamy garaż na dwa samochody. Wejście do domu jest po przeciwnej stronie.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_3

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_936_25

Po wejściu schody prowadzą nas na górę, gdzie nietypowo umieszczono część dzienną. Ta dla odmiany jest całkowicie transparentna (prywatność można jednak sobie zapewnić za pomocą kotar).

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_12

Z tego miejsca znów (bo często to robię) wysyłam pozdrowienia dla kolegów konstruktorów. Jeśli nie wiedzą dlaczego, niech spojrzą na rzut i odnajdą elementy konstrukcji (to nie jest schemat, w którym konstrukcję pominięto).

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_4

Tu widać słupek. Nie, jego grubości nie przysłania kotara.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_8

Przy okazji zobaczyliście wnętrze. I tu odnajdziemy surowe drewno.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_9House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_10

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_936_4 House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_936_10

Paletę użytych materiałów uzupełniają ciemna betonowa industrialna podłoga, białe gładkie powierzchnie ścian i sufitów no i… te widoki!

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_4

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_11

Powiecie: pięknie, ale jak to tak salon bez wyjścia na zewnątrz? Proszę bardzo:

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_7

Część dzienna jest znacznie mniejsza w obrysie niż sypialna część nocna i garaż, co pozwoliło na stworzenie  dużego tarasu. Spójrzcie na balustrady – tam, gdzie inwestor chce zapewnić sobie prywatność mamy ją pełną, po przeciwległej stronie w pełni szklaną. Nie ma tu przypadku.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_6

Zejdźmy jeszcze na dół:

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_936_16 House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_936_20              House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_14 House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_15

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_13

Jedynie na tą łazienkę mógłbym nieco pomarudzić :). Większym problemem jest usytuowanie wc na parterze, wprawdzie tuż przy schodach, ale jednak trzeba po nich biegać.

Budynek jest w całości podpiwniczony.

House-Graafjansdijk_Govaert-Vanhoutte-architects_dezeen_2_1000

Niektórzy pomyślą po co takie komplikacje, żeby salon robić na piętrze? Pamiętacie jak niewielką i trudną działkę inwestor miał do dyspozycji? Że chciał zachować widoki w obu kierunkach? Zapewnić sobie prywatność od strony drogi? Wielu by odpuściło… Moim zdaniem architekci wywiązali się z tak trudnego zadania  wyśmienicie.

I jeszcze kilka ujęć o zmroku.

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_22

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_20 House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_21

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_19

House-Graafjansdijk-by-GovaertVanhoutte-architects_dezeen_784_23

Że nie pasuje do otaczających zabudowań? Co zrobić 😉

fot. Tim Van de Velde

 

7 Comments

  1. Podoba mi się 🙂 A jeszcze do tego tyle drewna i takie proste, wygodne rozplanowanie pomieszczeń na obu poziomach.

  2. Witam.
    Są projekty i realizacje – w tym autora bloga 😉 – przy których robi się wielkie WOW. To bezsprzecznie jedna z nich…

  3. Rzeczywiście kwestia braku toalety na górze jest mocno dyskusyjna, ale biuro z tak pięknym widokiem zdecydowanie skradło mi serce. Bardzo estetyczny projekt.

  4. Czy to nie jest nazwa typowo holenderska?

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 RS_blog

Theme by Anders NorenUp ↑