RS_blog

... czyli po co mi architekt?

Na surowo. Antonin Ziegler: stodoła (#67).

Antonin Ziegler – zapamiętajcie to nazwisko. Jestem pewien, że nieraz jeszcze będziemy podziwiać projekty tego paryskiego architekta ze względu na rzadko spotykaną wrażliwość i umiejętność tworzenia w kontekście. A dziś zapraszam do Normandii zobaczyć rasową stodołę.

the_barn_DSCF0393

Pierwotny budynek służył jako magazyn paszy dla koni. Jego zewnętrzna okładzina z desek została z upływem czasu zniszczona,  ocalał jedynie szkielet. I ten szkielet został podstawowym elementem nowego domu.

the_barn_Panorama
Najważniejszy aspekt w tym domu to wiejskość. W prostym wiejskim kontekście (pole, skarpa, rzeka), obiekt, który miał powstać miał być tak samo rustykalny jak poprzednik – bez wyrafinowania czy dopracowanych detali. I to się udało. I to jeszcze jak! On po prostu wynika ze swojego otoczenia, właśnie tego wiejskiego kontekstu. Z domów, które już Wam opisywałem, jedynie Alpine Barn może się z nim równać. Ale mimo to z łatwością poznamy, że to przecież współczesny budynek. A to już jest bardzo rzadko spotykane.

the_barn_DSCF0557

Cały niemal dom został przykryty blachą cynkową. Dodatkowo niewielkie otwory okienne, wąskie szklane rozcięcie i ciemny cokół, to wszystko. Ale zobaczmy, że pasmowe (można by powiedzieć klasyczne) przeszklenie wcale nie wygląda tu modernistycznie! Szklany poziomy pas kompozycyjnie został potraktowany jako ekspozycja szkieletowej rustykalnej konstrukcji. I dosłownie chowa się za nią:the_barn_14939176081513-The_BarnAntoninZiegler_0531

Proste, szlachetne materiały. Miało być bez wyrafinowania, a jak wyrafinowane jest to zestawienie… I przyznacie, że ani tu modernizmu, ani hi-techu nie znajdziemy. Historyzmu też ni grama. Prawdziwie współczesna architektura kontekstu.  I to dopełnienie(?) architektury absolutnym brakiem (wydawałoby się!) zagospodarowania terenu (jak w arce) Uwielbiam to zdjęcie!

Założenia przyświecające bryle nie zmieniają się we wnętrzu. Cała drewniana tradycyjna konstrukcja szkieletowa została wyeksponowana. Chyba tylko ta biała nowoczesna kuchnia wyłamuje się z tego schematu absolutnej konsekwencji.
Pasmowe okna łączą całą strefę dzienną z otaczającym krajobrazem.

the_barn_Capture-ecran

the_barn_David-Boureau-5547 the_barn_David-Boureau-5857

I ten lounge chair :). Podejrzewam, że mógł być wstawiony tylko do sesji, ale zagrał wspaniale.the_barn_David-Boureau-5570 the_barn_David-Boureau-5631 the_barn_David-Boureau-5700 the_barn_David-Boureau-5784

 

 

O proszę! I spa z basenem nawet jest!

the_barn_DSCF0150

Zamiast rzutów dołączę dziś schemat, przekroje i elewacje:

the_barn_1493918776597Exploded_View

w telegraficznym skrócie: pokrycie – konstrukcja definiująca charakter wnętrza – część nocna jako dwie rozdzielone strefy nadwieszone w przestrzeni – część dzienna na terenie z panoramicznym widokiem.the_barn_1493918789428North_elevation

I zmiany wprowadzone w konstrukcji ściany:

the_barn_1493918793063Technical_Section

 

Dobranoc!

the_barn_David-Boureau-5891

zdjęcia: Antonin Ziegler oraz David Boureau

 

2 Comments

  1. Oooooo….. :) Widzę, że znalazłeś to cudeńko. Wspaniała stodoła

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 RS_blog

Theme by Anders NorenUp ↑