RS_blog

... czyli po co mi architekt?

Na surowo. Antonin Ziegler: stodoła (#67).

Antonin Ziegler – zapamiętajcie to nazwisko. Jestem pewien, że nieraz jeszcze będziemy podziwiać projekty tego paryskiego architekta ze względu na rzadko spotykaną wrażliwość i umiejętność tworzenia w kontekście. A dziś zapraszam do Normandii zobaczyć rasową stodołę.

the_barn_DSCF0393

Pierwotny budynek służył jako magazyn paszy dla koni. Jego zewnętrzna okładzina z desek została z upływem czasu zniszczona,  ocalał jedynie szkielet. I ten szkielet został podstawowym elementem nowego domu.

the_barn_Panorama
Najważniejszy aspekt w tym domu to wiejskość. W prostym wiejskim kontekście (pole, skarpa, rzeka), obiekt, który miał powstać miał być tak samo rustykalny jak poprzednik – bez wyrafinowania czy dopracowanych detali. I to się udało. I to jeszcze jak! On po prostu wynika ze swojego otoczenia, właśnie tego wiejskiego kontekstu. Z domów, które już Wam opisywałem, jedynie Alpine Barn może się z nim równać. Ale mimo to z łatwością poznamy, że to przecież współczesny budynek. A to już jest bardzo rzadko spotykane.

the_barn_DSCF0557

Cały niemal dom został przykryty blachą cynkową. Dodatkowo niewielkie otwory okienne, wąskie szklane rozcięcie i ciemny cokół, to wszystko. Ale zobaczmy, że pasmowe (można by powiedzieć klasyczne) przeszklenie wcale nie wygląda tu modernistycznie! Szklany poziomy pas kompozycyjnie został potraktowany jako ekspozycja szkieletowej rustykalnej konstrukcji. I dosłownie chowa się za nią:the_barn_14939176081513-The_BarnAntoninZiegler_0531

Proste, szlachetne materiały. Miało być bez wyrafinowania, a jak wyrafinowane jest to zestawienie… I przyznacie, że ani tu modernizmu, ani hi-techu nie znajdziemy. Historyzmu też ni grama. Prawdziwie współczesna architektura kontekstu.  I to dopełnienie(?) architektury absolutnym brakiem (wydawałoby się!) zagospodarowania terenu (jak w arce) Uwielbiam to zdjęcie!

Założenia przyświecające bryle nie zmieniają się we wnętrzu. Cała drewniana tradycyjna konstrukcja szkieletowa została wyeksponowana. Chyba tylko ta biała nowoczesna kuchnia wyłamuje się z tego schematu absolutnej konsekwencji.
Pasmowe okna łączą całą strefę dzienną z otaczającym krajobrazem.

the_barn_Capture-ecran

the_barn_David-Boureau-5547 the_barn_David-Boureau-5857

I ten lounge chair :). Podejrzewam, że mógł być wstawiony tylko do sesji, ale zagrał wspaniale.the_barn_David-Boureau-5570 the_barn_David-Boureau-5631 the_barn_David-Boureau-5700 the_barn_David-Boureau-5784

 

 

O proszę! I spa z basenem nawet jest!

the_barn_DSCF0150

Zamiast rzutów dołączę dziś schemat, przekroje i elewacje:

the_barn_1493918776597Exploded_View

w telegraficznym skrócie: pokrycie – konstrukcja definiująca charakter wnętrza – część nocna jako dwie rozdzielone strefy nadwieszone w przestrzeni – część dzienna na terenie z panoramicznym widokiem.the_barn_1493918789428North_elevation

I zmiany wprowadzone w konstrukcji ściany:

the_barn_1493918793063Technical_Section

 

Dobranoc!

the_barn_David-Boureau-5891

zdjęcia: Antonin Ziegler oraz David Boureau

 

4 Comments

  1. Oooooo….. :) Widzę, że znalazłeś to cudeńko. Wspaniała stodoła

  2. Wyśmienita adaptacja stodoły na „stodołę”. Od kilku lat ten trend coraz mocniej wchodzi do naszego kraju, co mnie niezmiernie cieszy.

  3. Bardzo ciekawy blog, cieszę się, że na niego trafiłem :) Zdjęcia też są świetne, czekam na kolejny wpis :)

Odpowiedz na „Robert SkitekAnuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 RS_blog

Theme by Anders NorenUp ↑